Acest cip poate dubla viteza internetului wireless cu o singură antenă

de: Andrada Bonea
21 04. 2016

Oamenii de știință americani au dezvoltat un cip pentru WiFi care necesită o singură antenă, care transmite și primește semnalul. 

Chiar dacă nu e chiar o premieră, transmiterea și primirea semnalului de la aceeași antenă însemna înjumătățirea capacității. Totuși, noul cip nu doar că rezolvă limitarea, dar dublează capacitatea și viteza semnalului wireless cu o singură antenă. Sistemul se numește „comunicație full-duplex” și implică funcționarea simultană a transmițătorului și receiverului radio, la aceeași frecvență.

Inginerii de la Universitatea Columbia au atins aceeași performanță anul trecut, dar folosind două antene. „Îmi place să mă gândesc că e ca o conversație între doi oameni, în care ambii pot să vorbească și să se asculte reciproc, în același timp”, a explicat Harish Krishnaswamy în video-ul de mai sus. Componenta care face posibil full-duplexul se numește circulator și se abate de la Reciprocitatea Lorentz, un principiu al electromagnetismului care dictează faptul că undele trebuie să circule în același mod în direcția înainte și înapoi.

„Circuitele și sistemele reciproce sunt restrictive, pentru că nu poți controla semnalul în mod liber”, a declarat Negar Reiskarimian, unul dintre membrii echipei. Cercetătorii au vrut să găsească o alternativă simplă și eficientă, folosind materiale convenționale, de a încălca Reciprocitatea lui Lorentz și de a crea un circulator ieftin și mic, care să poată fi integrat într-un cip.

Desigur, Reciprocitatea poate fi încălcată și prin utilizarea magneților, dar magneții nu sunt potriviți pentru plasarea într-un cip din silicon. Prin urmare, oamenii de știință au folosit o serie de comutatoare care simulează efectele magnetismului, rotind semnalele peste un set de capacitoare. Rezultă reciprocitate negativă și un semnal bilateral asigurat de o singură antenă radio.

Rezultatul ar putea deschide drumurile pentru componente mai eficiente și mai mici în dispozitive precum smartphone-uri și tablete, precum și o nouă abordare pentru modul în care funcționează sistemele wireless.